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21st May 2010
List of questions as regards implementation of IUU Regulation 1005/2008
Question 1: Clarification of clams (bivalve molluscs) collected on beaches at low 
tide: any “fisheries products” which are collected with​out intervention of any “fishing vessel”, are not falling under the scope of CR No. 1005/2008.
It is necessary that this clarification of clams:

a. will be taken up as soon as possible on the dedicated IUU Website of the Commission, as announced in the meeting of this group held in Brussels, on 21 March 2010, by its representative. 

b. will be taken up in a clear and not ambiguous way in the Annex I to this CR at the first available opportunity. This would avoid that these kinds of products do fall under the definition of “fishery product” provided for elsewhere in this CR and determining the scope of its application.      
Answers:

All fisheries products, not only clams, collected without intervention of any fishing vessel are not covered by the IUU Regulation. However, it is not possible to include this statement in the Annex I to the CR because it concerns a way of fishing and not to the species as such.

Question 2:  Fish caught by vessels not EU listed of third country A, is sent to third country B for processing and then imported into the EU. Third country B issued health certificates, as the product origin had changed after transformation.

After the implementation of the IUU regulation we hear certain third countries B no longer issue EU health certificates because the country A vessels are not EU listed. This implies the products can no longer be exported to the EU.
Answer: This has never been allowed. There maybe a change of origin but the health certificate needs to be issues by the country where the vessel actually belongs. 
Is this relation between IUU regulation/ health certificates and non listed vessels applied by the third country B correct?

Answer: Yes, they do. The Commission has written to all third countries that are not listed on the DG SANCO positive list but listed on the IUU positive list of notified authorities and informed that both regulations (IUU and Health Regulation) must be fulfilled in order to export to the EU. There are close contacts between DG MARE and DG SANCO in the form of regular meetings  and both DGs regularly attend meetings with third countries to ensure that the regulations are correctly understood and implemented.

Question 3: The competent authority of Norway has established an electronical traceability system for fish catches of Norwegian vessels. For each first sales note of fish landed in Norway a specific catch certificate will be issued and electronically stored up in a databank which is open for everyone (www.catchcertificate.no).

For imports of whole fresh fish (no fish fillets), the provisions of the IUU-Regulation should be amended in a way, that these imports do not have to be followed by a paper based catch certificate. It should be sufficient if on the invoice for the imported goods or any other import document the corresponding number of the catch certificate is listed. In this case, all the involved authorities can check by internet the relevant documents and the advantage of  an electronical system can be used. 
An advantage of this procedure is that the operators do not need to pay fees of up to 500 Norwegian Kronas per catch certificate. In total, it is estimated that a sum of 1.75 Mio. € could be saved per year.
Does the Commission see a way to accept this procedure and will propose this procedure to the EU-member states to facilitate the import of whole fresh fish from Norway into EU?

Answer: No. All fishing products need to be accompanied by a catch certificate. IUU Regulation makes it possible the use of electronic systems to avoid paperwork but it is up to each MS to impose these systems.
Question 4: The article 15 regulated the exports of catches made by fishing vessels flying the flag of a Member State. Is the export of processed fishery products (processed in the EU) under the scope of this article? Where applicable which is the procedure to be followed when a Member State (for example, Spain) exports a processed product which has been processed in that Member State (Spain) from fish caught by other Member State (for example, France)?
Answer: Processed or semi processed products are not under the scope of article 15. This article applies to catches only. However, the catch certificate is needed for all non-excluded products entering in the EU so if fishery products are sent for processing and consequently re-imported then a catch certificate is necessary. Intra EU trade: a MS can only validate catches of vessels of this MS as flag state.
Question 5: The German version of Annex I of regulation 1005/2008, amended by regulation 86/2010, has to be corrected in the first point to “Aquakulturerzeugnisse aus Jungfischen und Larven (not “Fischlarven”). The word “Larvae” was translated as “fish larvae”.

Answer: This will be taken into account in the new version

Question 6: Use of boxes 11 and 12 of the Catch certificate in case of copy annexed to processing form annex 4: Similar processing factories in different third countries do not operate the same way. In some 3rd countries boxes 11 and 12 of the catch certificate are not filled when receiving fish for processing from outside the country. Sometimes the EU importer fills these boxes in the copies annexed to the form Annex 4. In other 3rd countries, the processing plants are required by the local authorities to fill the boxes 11 and 12 of the catch certificate at the time of import in the 3rd country. 
Answer: This is not the correct way to apply the Regulation by the 3rd country. The Commission should be informed of third countries who apply the regulation incorrectly in order for the Commission to contact them and inform of the correct way of application.
According to the Handbook, Box 11 (importer declaration) is to be filled in by the importer in the Community prior to the submission of the catch certificate to the competent MS authority.  In case of indirect importation either with or without prior processing the documents referred to in Article 14(1) and (2) of the IUU Regulation have to be submitted together with the catch certificate. According references have to be made related to the documents provided. 

Does this mean that the boxes 11 and 12 must or must not be filled by the processing plant in the 3rd country when attaching the copy to the Form Annex 4? In other words, is the information required in box 11 the information of interim import in the 3rd country of processing or information about the final importation in a MS of the EU?
Answer: Information required in box 11 and 12 should only be filled in upon the final importation into a MS of the EU

Question 7: conservation of the original CC: According to Article 14 point 2 of CR 1005/2008 “In order to import fishery products constituting one single consignment and which have been processed in a third country other than the flag State, the importer shall submit to the authorities of the Member State of importation a statement established by the processing plant in that third country and endorsed by its competent authorities in accordance with the form in Annex IV:

(…)

(c) accompanied by:

(i) the original catch certificate(s) where the totality of the catches concerned has been used for the processing of the fishery products exported in a single consignment; or

(ii) a copy of the original catch certificate(s), where part of the catches concerned has been used for the processing of the fishery products exported in a single consignment.”

However, it happens that when the fishing vessel flies the flag of an EU Member State, it is only possible to obtain a scan of the Catch certificate. Processing factories in third countries never are in a position to obtain an original catch certificate. EU Fishing companies pretend that such original documents are kept by the issuing authorities in EU Member States.

Is it normal? Who can give a new valid copy of the catch certificate when the available copy is refused by the 3rd country (processing country) authority because of bad quality scanning and bad lisibility of the stamp?
Answer: It is the responsibility of the operators to provide operators  readable document

Question 8: In order to facilitate relations with some third countries authorities for issuance of catch certificate, we seek written confirmation by the Commission that the “Transport appendix” is an operator document and does not need to be validated by the 3rd country authorities.
Answer: Transport documents must be validated by the competent authorities as part of the catch certificate
Question 9: When the IUU control is done in one Member State and the final destination is another Member State, how can we prove that the IUU control has already been done in the first MS?
Answer: Article 19.1 sets up that control must be done at the final destination
Question 10: Is there any EU harmonization on who should keep the Validated Catch Certificate upon importation? (Authority or operator) 
Answer: Operators keep a copy. Authorities keep the original except in the case of approved economic operators.
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